Tidligere fotograferte jeg med et Canon 5D mark ii. Etter et lite uhell med det kameraet så skaffet jeg med heller et rimeligere fullformatkamera til nordlysfotograferingen.  Det jeg ser er at utstyret ikke trenger å koste altfor mye for å ta greie bilder av nordlyset. Selvsagt hjelper det med det med skikkelig utstyr. Linsene jeg bruker er av merker som Sony, Samyang, Sigma og Canon. Samyang linsa er en grei linse til en rimelig penge. Sigma har kommet ut med linse som er 24mm og F1,4 som er en drømmelinse for mørkefotgrafering. Pluss at sigma kommer ut med en ny linse som er på 20mm og F1,4 som kommer til å bli en perfekt linse for nordlysfotografering. Canon sine linser av type L og koster ganske mye. 

En ting man bør tenke på om man skal investere i nytt fotoutstyr, er om man bør skaffe seg et fullformat eller et kamera med cropa bildebrikke. Fullformat er det man regner som den største bildebrikken. Den tilsvarer det samme som 35mm film. Sensoren på en fullformat brikke er på 36x24mm. Til tross for at bildebrikken er 1mm bredere på en fullformat sensor enn bredden på 35mm film så går det for det samme. Kameraer med Cropa bildebrikker er APS-C og har en crop faktor på 1.5-1.6x.

Ulempen med fullformat kamera er at linsene er dyre. Kjøper man et kamera med cropet bildebrikke så er utvalget meget stort på rimelige linser som er meget gode.

 

Pr i dag fotograferer jeg med Canon EOS 5D mark iii, Canon 6D (fullformat), Canon 550D (cropa bildebrikke) og et Sony A7S som er fullformat
 

Ps. Dette var kun min mening.

Nordlyset kan være en opplevelse uten like for enkelte

Om nordlys fotograferingen.
Om jeg lager time-lapse filme så bruker jeg av og til JPG innstilling på kameraet, noe som ikke er så lurt. Men det sparer meg for mye etterarbeid med bildene.

JPG filer er at kameraet bestemmer mye i forhold til, hvitbalansen, fargekorrigering, kontrast, osv. Det vil si at masse av informasjonen i bildet blir borte i bilde. Men til gjengjeld så har du en mindre bildefil, et bilde er da på 4-5mb

RAW-format er absolutt noe man bør bruke. RAW eller råformat leser av informasjonen på bildebrikken og dataen er ubehandlet. Her er da masse info man henter ut når man redigerer bildene. Og bildefilene er fra 20mb og oppover, som igjen tar masse plass på dataen.

En bildefil er tre farger, rød, grønt og blått. JPG bildene har 8 bit i hver fargekanal som igjen gir 256 nyanser i hver kanal, og sammenligner man med RAW med12 bit i hver kanal som igjen gir ca 4100 nyanser så sier deg seg selv at man har mye mer glede av RAW bilden. Det var litt hvordan jeg tror og tenker om bildefilene, nå over til selveste fotograferingen.

Hvordan jeg tar mine nordlysbilder.
Jeg bruker et speilreflekskamera og et speilløstkamera. Så har jeg en fjernkontroll eller om det heter fjernutløser, jeg slipper i hvertfall å trykke på utløserknappen for å ta et bilde.

Jeg bruker et godt fotostativ siden lukkertiden er fra 1 sekund til 30 sekunder, noe man må prøve seg litt frem på.

Fokus på linsen setter jeg på stort sett på uendelig, men det kommer litt  på om det er noe i forgrunnen som jeg ønsker å ha med i bildet.

Blenderåpning bestemmer hvor mye lys som kommer inn i kameraet, F tallet på linsen. Jo lavere tallet er, jo mer lys kommer inn på bildet. Her setter jeg alltid på det laveste tallet som er på linsen, F1,4 slipper altså mest lys inn på bilde brikken og F4 slipper mindre lys inn på bildebrikken.

ISO er lysfølsomheten på bildebrikken. Jo høyere ISO jeg bruker jo mer støy får jeg på bildene. På Canon 6D har jeg ISO på 2500 til 3500. På Sony A7S som er et spesialkamera for mørke fotografering og filming kan ISO komme opp på 50000, men  som gir en del støy på filmen. Her finnes det mange forskjellige programmer for å fjerne støyen.

Jo lavere lukkertid man bruker jo bedre blir bildene. Så om man heller setter ISO opp til 5000 for å få lavere lukkertid. Bildene blir skarpere med lavere lukkertid, som f.eks. 1-3 sekunder. Man kan heller redigere bildet med et støyredigeringsprogram for å fjerne bildestøyen. Dette er noe man må prøve seg litt frem og tilbake på før man finner ut hva som virker best.